ArtMandy

Through art you can create your own universe…

Când moda se întâlnește cu tehnologia…

Ca programator e, probabil, normal să apară întrebarea „Ce se poate întâmpla atunci când moda se întâlnește cu tehnologia?”. Ei bine, există numeroase modalități prin care se întâmplă deja asta, dar unul dintre cele mai interesante mi se pare printarea hainelor.

Printarea 3D și Industria Modei

Printarea 3D nu mai este de mult un subiect science-fiction. Încet, încet, imprimantele de acest tip și-au făcut loc și în industria modei. Este posibil că în următorii ani să ne printăm propriile haine acasă? … Cu siguranță!

Primele încercări de a realiza asta nu au fost totuși cele mai reușite. Companii mari precum Nike și Adidas, dar și artiști că Michael Schmidt, Francis Bitonti și Iris van Herpen experimentează această tehnică pentru a duce îmbrăcămintea la următorul nivel. Inspirat de aceștia, un elev la design vestimentar, Nadir Gordon, a vrut să creeze un articol de îmbrăcăminte asemănător valuilor care se prăbușesc pe coasta însă folosind metodele tradiționale de fabricare i-a fost aproape imposibil să își pună în aplicare ideea? Astfel, cu ajutorul unui prieten, Jonathan Guerra, expert în imprimare 3D din orașul Panama, Gordon a reușit să-și modeleze rochia în mai puțin de o zi. Îmbrăcămintea a fost împărțită în 14 părți diferite, care apoi au fost imprimate și topite în anumite puncte pentru a putea fi îmbinate.

Potrivit modelului, îmbrăcămintea era bine montată și relativ confortabilă. Cu toate acestea, modul în care au fost îmbinate piesele nu i-a conferit foarte multă rezistență, iar rochia s-a rupt la un moment dat. Chiar și după ce îmbinările au fost consolidate, rochia rămâne în continuare o piesă de catwalk, neputând fi purtată în viața de zi cu zi. Așadar, cele mai utilizate articole tipărite 3D rămân totuși accesoriile precum pantofi, gențile și bijuteriile.

(image source below)

Prima rochie printată, articulată, purtată de Dita Von Teese

Michael Schmidt a fost cel care a reușit să creeze prima rochie tipărită 3D articulată pentru Dita Von Teese. Schmidt a creat o rochie inspirată de formula matematică cunoscută sub numele de „secțiunea de aur”, o spirală despre care se spune că măsoară proporțiile ideale ale frumuseții. El a colaborat cu un arhitect pe nume Francis Bitonti și, împreună, au reușit să facă o rochie printată care să aibă suficientă maleabilitate pentru a putea fi purtată. Acest lucru se datora în primul rând celor 3.000 de articulații. Rochia a fost tipărită în 17 secțiuni, care au fost apoi vopsite, lăcuite și îmbinate. Pentru un plus de glamour, rochia a fost împodobită manual cu peste 12.000 de cristale Swarovski.

 

„Această tehnologie vă permite să creați articole care sunt limitate doar de imaginația voastră” – Michael Schmidt

Legătura dintre modă și tehnologie nu se oprește aici. Pentru curioși, urmează mai mult într-o altă postare. Mă puteți urmări și pe social media pentru a fi la curent cu noutățile 😀

FACEBOOK || INSTAGRAM || PINTEREST

(image sources: creators.vice.com, Michael Schmidt Studios, autodesk.com and theverge.com)

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2020 ArtMandy

Theme by Anders Norén